Упражнения по историческа фехтовка спрямо екипировката

Какви са упражненията и каква е нужната за тях екипировка?

В предишната статия е описано какво е нужно за пълноценното практикуване на историческа фехтовка. Тук се представят основните типове упражнения и нужните за тях елементи от екипировката. Разбира се, всичко зависи от индивидуалните възможности и напредък на трениращите, както и от специфичния план на инструктора. Даденият тук план е свързан с обучението от Ангел Чернаев, започвайки с едноръчен или дълъг меч.

Важно е да се отбележи, че невъзможността или нежеланието на трениращ да се сдобие с определени оръжия или екипировка по никакъв начин не ограничава възможностите за дългосрочни тренировки. Винаги могат да се практикуват тези упражнения, които изискват само наличната екипировка, а тренировъчни синтетични оръжия се предоставят на всички желаещи и след придобиването на собствени метални такива. 

Придобиването на нова екипировка и добавянето на нови типове упражнения не премахва нуждата от практикуването на предишните.

На тренировките водени от Ангел Чернаев първоначалното тренировъчно синтетично оръжие се предоставя на място, а по време на пакетните курсове се предоставят и начални елементи от екипировка.

Упражнение Задължителна екипировка Препоръчителна екипировка Оръжие
Солови упражнения с меч и работа върху мишена - Леки или ежедневни ръкавици Синтетично
Упражнения с подаващи атака и извършващи защита партньори Леки ръкавици - Синтетично
Походови атаки и контраатаки към основни мишени - глава, ръце, торс Леки ръкавици, маска, гърло, протектор за гръден кош Протектор за тил, джакет, протектор за слабини Синтетично или метално
Свободна работа с ограничения в сила, скорост, действия и само към горни мишени Леки или средни ръкавици, маска, гърло, протектор за гръден кош, протектор за слабини Протектор за тил, джакет Синтетични, метални и оръжия от пяна
Свободна работа(Спаринг) - ограничения само с цел безопасност Пълна задължителна фехтовална екипировка - Метално

Екипировката на партньорите във всяко от упражненията трябва да е еднаква. Посочени са нужните елементи от екипировка за различните типове упражнения, като винаги може да се слага допълнително над посоченото, но не и да се практикува без някой елемент. След придобиване на нови елементи от екипировката, предишните видове упражнения се изпълняват допълнително и с тях. 

След придобиване на достатъчно умение с едноръчен меч, обучението може да продължи с добавяне на бъклър или с дълъг меч. Типовете упражнения съвпадат и с другите оръжейни дисциплини и се минава през подобен цикъл.

Списъкът е изготвен от Ангел Чернаев - инструктор по историческа фехтовка и е консултиран с инструкторите Борислав Кръстев и Никола Христов.

Тази статия е първоначално представена Април 2022 и е обновена към Януари 2023. Ще бъде обновявана и в бъдеще при промени в изискванията или тренировъчните методологии.

Previous
Previous

Нов курс по историческа фехтовка с дълъг меч

Next
Next

Празнична тренировка