Завърши Sofia CrossSwords 2022

На 29 и 30 октомври 2022, с колеги фехтовачи проведохме първия международен турнир по историческа фехтовка в България - Sofia CrossSwords 2022. Ето и едно кратко видео.

В първия ден нашите гости 30 участници от 8 държави и общо 14 клуба се състезаваха с дълъг меч, като всеки имаше поне по 9 мача. Всеки също така съдийства в поне толкова мачове на участниците от другите групи. От тях продължиха 12 души, които направиха по още 2 мача в малки групи, за да изведем 4 души за полуфинали и финали. Аз самият стигнах до полуфиналите без нито една загуба, където най-накрая бях преборен от Миро Лахтела от Финландия, който в момента е в Топ 20 от състезателите по дълъг меч в света. В мача си за бронз паднах от колегата си от България - Борислав Кръстев.
Във втория ден предоставихме на 25 състезатели едноръчни мечове Sigi Junior, за да пробват силите си в едно от първите състезания по едноръчен меч в света. Там с колегата Борислав съдийствахме с помощта на двама наши гости от Сърбия. Отново 12 състезатели продължиха в малки групи, а от там 4 в полуфинали и финали. Миро Лахтела успя да се пребори отново за злато и в тази дисциплина, а останалите места на стълбичката бяха заети от българи.

Медалистите са:

Дълъг меч:

  • Злато - Миро Лахтела (Финландия)

  • Сребро - Бенце Бенедек (Унгария)

  • Бронз - Борислав Кръстев (България)

Едноръчен меч:

  • Злато - Миро Лахтела (Финландия)

  • Сребро - Георги Димитров (България)

  • Бронз - Панчо Бешков (България)

"Топлата и приветлива атмосфера, създадена от фехтовачите и организаторите, сама по себе си осмисли пътуването. Макар форматът да беше непознат за мен, всичко бе добре обяснено. Определено планирам да дойда отново", коментира Лахтела след състезанието(превод Борислав Кръстев).

Планираме другата година да повторим събитието, ако можем дори с още повече участници.

Sofia CrossSwords 2022 - Arming sword winners

Sofia CrossSwords 2022 - Победители в едноръчен меч

Sofia CrossSwords 2022 - Longsword winners

Sofia CrossSwords 2022 - Победители в дълъг меч

Previous
Previous

Курс по историческа фехтовка с дълъг меч

Next
Next

Успешен първи български турнир по историческа фехтовка